Monday, 5 July 2010

Η ευρωζώνη δεν θα υπάρχει σε πέντε χρόνια

Η ζώνη του ευρώ δεν θα υπάρχει υπό τη σημερινή της μορφή σε πέντε χρόνια, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που υπάρχει στα περισσότερα μέλη της, εκτιμούν δώδεκα οικονομολόγοι του Σίτι του Λονδίνου, απαντώντας σε έρευνα βρετανικής εφημερίδας.

Η Sunday Telegraph αφού έθεσε ερωτήσεις σε 25 οικονομολόγους, γράφει σήμερα ότι "αναμφίβολα το πιο αξιοσημείωτο συμπέρασμα (της έρευνας) είναι ότι οι περισσότεροι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν, αναμένουν μια διάσπαση του ευρώ μεγαλύτερης ή μικρότερης έκτασης".

"Πριν από ένα χρόνο, ίσως και λιγότερο, λίγοι άνθρωποι στο Σίτι θα μπορούσαν να είχαν προβλέψει την εξαφάνιση του νομίσματος", γράφει η εφημερίδα που αναμένεται να δημοσιεύσει αύριο Δευτέρα το σύνολο των απαντήσεων των εμπειρογνωμόνων αυτών σε δέκα ερωτήσεις για την ανάπτυξη, το δημόσιο έλλειμμα, τον πληθωρισμό στη Βρετανία και το ευρώ.

"Υπάρχει πρακτικά "μηδενική πιθανότητα" η ζώνη του ευρώ να επιζήσει υπό τη σημερινή σύνθεσή της", είπε ο 'Αντριου Λίλοκο επικεφαλής οικονομολόγος της ομάδας προβληματισμού Policy exchange.

"Ίσως δεν μπορέσει να επιζήσει ούτε μέχρι την προσεχή εβδομάδα", είπε ο Ντουγκ ΜακΟυίλιαμς, του Κέντρου οικονομικών ερευνών και επιχειρήσεων (CEBR).

Δώδεκα οικονομολόγοι εκτιμούν ότι θα υπάρξει μια διάσπαση της ζώνης του ευρώ σε πέντε χρόνια, έναντι οκτώ οικονομολόγων που πιστεύουν ότι το ευρωπαϊκό νόμισμα θα καταφέρει να "γλιτώσει" από τη δύσκολη αυτή κατάσταση χωρίς να υποστεί μεγάλες απώλειες.

"Οι πολιτικές επιπτώσεις μιας διάσπασης του ευρώ θα έχουν αναμφίβολα σημαντικές συνέπειες --οι Γερμανοί δεν θέλουν να πληρώνουν για τους άλλους και μπορεί να αποχωρήσουν", είπε ο Ντέιβιντ Μπλανσφλάουερ καθηγητής στο πανεπιστήμιο Ντάρτμουθ των ΗΠΑ και πρώην σύμβουλος της Τράπεζας της Αγγλίας.

"Είναι δύσκολο να δούμε το ευρώ να επιβιώνει με τη σημερινή του μορφή", τόνισε.

Τέσσερις οικονομολόγοι υποστηρίζουν την εκδοχή μιας εξόδου της Γερμανίας από την ευρωζώνη και όχι μια αποχώρηση χωρών με σημαντικά δημοσιονομικά προβλήματα, όπως η Ελλάδα.

No comments:

Post a Comment